Ekerö med 140 öar kobbar
och skär.
Drottningholm
Kungen och Drottningen.

För den som tar sig sjövägen till Ekerö är det en fin upplevelse att plötsligt komma till Lovön och Drottningholm där Hans Majestät Konungen, Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia bor sedan 1982. Där har även kungabarnen växt upp.
 

Att åka till Ekerö kommun är att lära känna den svenska historien på ett speciellt sätt med tanke på att Stockholm har växt utifrån Birka och vi har namn som påminner oss om  Adelsö i ordet adel. Av de 800 fornlämningar som finns på öarna som tillhör Ekerö är 200 på Helgö. De finns vid kyrkan. 

I kommunen finns även flera naturreservat. 

På Björkö har man identifierat vikingatidens handelsplats, BIRKA. 
Arkeologiska undersökningar har förekommit på BIrka sedan 1600 - talet. Man räknar med att det fanns emellan 500 - 1000 invånare i staden. Kortet är taget ifrån Adelsö där man har utsikt över Birka. 

Munken Ansgar valde att bedriva  sin missionsverksamhet för att kristna svenskarna  på Birka på 829 - 830 talet. Han kom ifrån Tyskland och kallas för Nordens apostel och var utsänd av kejsar Ludvig den fromme i expansionspolitikens syfte. Den första kristna församlingen grundades på Birka enligt viss forskning. Senare forskning har hävdat att det inte är så. Läs mer under rubriken kyrkor. 

 

Län och Landskap.

Ekerö tillhör Stockholms län och landskapet Uppland. 
Landskapsblomma: Kungsängslilja Landskapsdjur: Havsörn
Landskapssvamp: Karljohanssvamp
Landskapsfisk: Asp
Landskapsfågel: Havsörn
Landskapssten: Hälleflinta
Högsta punkt: 111 m ö h.


De största öarna i Ekerö kommun är Adelsö, Björkö (BIRKA). Andra större öar är Ekerö med Munsö, Lovön samt Färingsö.
Ytterligare platser som ingår i kommunen är Kaggeholm och Sandudden. En badplats som heter den Blå Lagunen är känd för sitt vatten.

Kommunens vision.

“Att behålla kommunens karaktär av natur- och kulturbygd och att utvecklas försiktigt.”

Det är mycket vackert att åka med bil ut emot Kaggeholm. Man möts av ängar, hästar och kor som betar mm. Det är en levande landsbygd när den är som bäst.

Befolkningsstatistik

Befolkningen var enligt SCB:s hemsida den 31:a december 2018 28.308 invånare.

Sevärdheter.

Det nuvarande slottet Drottningholm började uppföras av änkedrottning Hedvig Eleonora 1662 efter ritningar av Nicodemus Tessin. På Drottningholm kan man besöka en av Europas bäst bevarade barockteatrar, uppförd 1764 - 66 men också parken som anses vara det främsta exemplet på den av André´Le Notre influerade trädgårdsstilen.
På andra sidan av Drottningholm är flera av husen kända för sin arkitektur. 

 

Historia.

För er som vill forska i den svenska historien rekommenderas att även åka till Adelsö. På 1270-talet lät kung Valdemar Birgersson anlägga en kungahall på Adelsö som hette Alsnö hus. Ni ser rester av den på bilden. Det var en praktfull tegelbyggnad i två våningar avsedd för representation och herredagar. 
På Alsnö hus höll  kung Magnus Ladulås Alsnö möte cirka 1280. Mötesbesluten lade grunden till den svenska adelns uppkomst. Magnus Ladulås regeringstid var under 1275 - 1290.


Historiska fakta är hämtade ifrån Nationalencyklopedin nr 5 s. 329 utgiven på Bra Böcker 1991. 
Befolkningsstatistik: Statistiska Centralbyråns hemsida. Sidan besöktes den 21:a februari 2019 
Landskapsbeteckningar:  Boken “Se Sverige” av Lars Magnusson. Utgiven 2005 av Lars Magnusson och Bokförlaget Prisma 2005. 
Landskapsfågel: Hemsidan fageln.se. 
Sidan besöktes den 7:e augusti 2017. 
Information om kommunens vision: Kommunens hemsida ekero.se. Sidan besöktes den 7:e augusti 2017.


GPS
WGS84: N 59° 21.5431', E 17° 40.1697'
Decimal: 59.3591, 17.6695