Hässelby - badstränder - Vikingarännet - Midsommarfirande.

Hässelby ligger mycket vackert utmed sjön Mälaren och är en del av Stockholms kommun. Begreppet Hässelby inbegriper Hässelby Strand, Hässelby Gård och Hässelby Villastad. 

Via Mälaren kan man ta sig ända till Västerås och till Uppsala. 

Vikingarännet är ett exempel på hur man åker skridskor ifrån Uppsala till centrala Stockholm och passerar därmed Hässelby Strand. 


I Hässelby kan man både njuta av livet och få ro. Kyrkhamnen är känd för att vara Stockholms tystaste plats. Man kan 
besöka badstränder och sitta på klippor samt vandra i de vackra skogsområdena. 

Hit åkte man för att bada ifrån centrala staden. 1910 fick män och kvinnor för första gången bada tillsammans i Sverige. Den första gången det skedde var på en av badstränderna i Hässelby.    

Under några år anordnades Stockholms folkmusikfestival. Det är bland annat artisten Thomas Ledin och en vän till honom som tillsammans med kommunen stod bakom initiativet. 

Varje år sedan 1972 anordnar Hässelby Schackklubb och Vällingby Folkdansgille 
ett midsommarfirande vid Tempeludden vid Riddersvik i Hässelby. Det är ett förnämligt evenemang med spelemän och dans. Det rekommenderas varmt.  


Det finns ett rikt näringsliv med ca 3000 ensamföretagare. Dessutom är man känd för mycket aktiva idrottsföreningar av dem är friidrottsföreningen den mest kända. 

Historia.

Fram till 1940 var området ett levande jordbruksområde. Hässelby församling var från början en del av Spånga församling men bröt sig ur 1962.
Idag är Hässelby framförallt en plats där man bor. Området består av småhusbebyggelse och lägre och högre hus med lägenheter. 


Historiska fakta är framförallt hämtade ifrån Nationalencyklopedin nr 9, s. 274 utgiven på Bra Böcker 1992.
Landskapsbeteckningar:  Boken “Se Sverige” av Lars Magnusson. Utgiven 2005 av Lars Magnusson och Bokförlaget Prisma 2005. 
Landskapsfågel: Hemsida fageln.se. Sidan besöktes den 11:e augusti 2017. 
Information om kommunens vision: Kommunens hemsida den stockholm.se. Sidan besöktes den 11:e augusti 2017..