Halmstad ett smultronställe med salta vindar och långa stränder.

 Län och landsting.

Halmstad tillhör länet Halland och landskapet Halland. 
Landskapsblomma: Härginst
Landskapsdjur: Lax
Landskapssvamp: Blodsopp
Landskapsfisk: Lax
Landskapssten: Charnockit
Landskapsfågel: Pilgrimsfalk
Högsta punkt: 226 m ö h (Hallandsåsen)

 

Östra stranden.
Östra stranden.

 Befolkningsstatistik.

Befolkningen uppgick till 101.268 invånare den 31:a december 2018. 

Halmstad ligger på bekvämt avstånd ifrån Båstad, Ängelholm, Helsingborg Lund och Malmö i söder, Falkenberg, Varberg och Göteborg i väster samt Ljungby och Värnamo inåt landet. Man kan dessutom ta ett direktflyg ifrån Stockholm Bromma.  

 Kommunens vision.

"Hemstaden 
Vi är en kommun där människor möts med trygghet, respekt och kärlek. 
Kunskapsstaden 
Vi är en kommun där människor växer och utvecklas genom livslångt lärande och kreativitet, företagsamhet och innovativt tänkande.
Upplevelsestaden 
Vi har en atmosfär som ger livslust - genom aktivitet, gemenskap och livskvalitet." 

Halmstad centrum har en blandning av vacker arkitektur i kombination med att man strax utanför dess innerkärna har långa finkorniga sandstränder utmed havet. Havet heter Kattegatt och har en salthalt i ytvattnet från ca 15 promille i de södra delarna och ca 30 promille i de norra delarna. Mest kända stränder i Halmstad är Tylösand, Havredal och Östra stranden. De härliga stränderna gör att många har sina sommarställen där.

Världsartister som Per Gessle och Marie Fredriksson i gruppen Gyllene Tider och Roxette kommer ifrån Halmstad. De har i sina sånger beskrivit en för många vanlig tillvaro, dvs. de som har ett eget hus och familj i trygga villaområden och den verklighet som det innebär.  

Hallands regemente med Infanteriets officerhögskola samt Flygvapnets skolor har präglat staden såväl som skolor för sjuksköterskor. Numera har man även en högskola. 

Halmstad är även känd för sina konstnärer. Man ser gallerior överallt. En grupp som har blivit mer känd än många andra är Halmstadgruppen.

 

 Historia.

Halmstad fick sina stadsprivilegier 1307 och har vuxit en hel del sedan dess. På 1320-talet flyttades den ursprungliga staden mot kusten. Under senmedeltiden blev Halmstad en viktig mötesplats för politiska förhandlingar om Kalmarunionen. Under 1500-talet blev staden en garnisonstad och förvaltningscentrum för Halland. Halmstad kom under svenskt herravälde 1645. Det var efter kriget emellan Sverige och Danmark 1675 - 79. Under 1800-talet var Halmstad en av landets snabbast växande städer.

Historiska fakta är hämtade ifrån Nationalencyklopedin nr 8 s. 329 -330. Utgiven på Bra Böcker 1992.
Befolkningsstatistik: Statistiska Centralbyråns hemsida den 21:a februari 2019.
Landskapsbeteckningar:  Boken “Se Sverige” av Lars Magnusson. Utgiven 2005 av Lars Magnusson och Bokförlaget Prisma 2005. 
Landskapsfågel: Hemsidan fageln.se. Sidan besöktes den 11:e augusti 2017. 
Information om kommunens vision: Kommunens hemsida halmstad.se. Sidan besöktes den 11:e augusti 2017.

 


GPS
WGS84: N 56° 40.4625', E 12° 51.4673'
Decimal: 56.6744, 12.8578