Kiruna - Kebenekajse

Copyright Kiruna kommun. Okänd fotograf.

Kiruna är Sveriges till ytan största kommun och vill man uppleva en annorlunda värld bör man åka dit. Kiruna ligger med Sveriges högsta berg Kebenekajse i bakgrunden. Där kan man åka skidor utför under midnattssolen eller hundspann i polarnatten. Midnattssolen kan man se ifrån slutet av maj till mitten av juli. Dessutom kan man bo på ett ishotell och sova över på renskinn eller varför inte, besöka Abisko nationalpark. Området kring Kiruna i norra Sverige erbjuder ett fantastiskt skiftande landskap, alltifrån fjäll med kristallklara sjöar och björkskog till urgammalt skogslandskap med bärrika myrar och 6 fritt forsande älvar. Man kan gå på dagsturer i fjällen.

Befolkningsstatistik.

Kommunen hade enligt Statistiska Centralbyrån 22.992
invånare den 31:a december 2018.

I Kiruna finns fyra officiella språk. Svenska, finska, samiska och meänkieli. Den samiska, tornedalska och svenska kulturen lever sida vid sida. Samer är en svensk ursprungsbefolkning. De har eget sameting och egen nationaldag. Man har ofta försörjt sig på rennäring. I Kiruna med omnejd får man möjlighet att upptäcka den samiska kulturen och dess vardag. 

Copyright Kiruna kommun. Okänd fotograf.
Copyright Kiruna kommun. Okänd fotograf.

Län -  landskap.

Copyright Kiruna kommun. Okänd fotograf.
Copyright Kiruna kommun. Okänd fotograf.

Kiruna tillhör Norrbottens län och landskapet Lappland. Landskapsblomma: Fjällsnipa, 
Landskapsdjur: Fjällräv,
Landskapssvamp: Tegelröd björksopp. 
Landskapsfisk: Röding. 
Landskapssten: Apatitjärnmalm. 
Landskapsfågel: Blåhake.
Högsta punkt: 2 111 m ö h (Kebenekajse.)

Copyright Kiruna kommun. Okänd fotograf.


GPS
WGS84: N 67° 51.348', E 20° 13.5169'
Decimal: 67.8558, 20.2253

Kommunens vision.

Kommunens vision är:
“Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm. Våra ambitioner är högre än våra fjäll. Våra näringar gör oss världsledande. De stora vidderna ger rymd åt ursprung och nytänkande. Vi är Kiruna.”

“Vi vill att visionen ska tolkas så här: I Kiruna är människor viktiga. Vi är beroende av att människor vill leva, bo och arbeta här. Det finns företag som erbjuder spännande arbetsuppgifter inom bl.a. turism, rymd och gruvnäring.
I Kiruna vill vi vara världsledande genom hög kvalitet. Vi vill att medborgare ska ha ett gott och tryggt liv. Det finns många kulturer som berikar oss - alla är lika mycket värda. Vi har plats för nytänkande och utveckling i så väl gamla som nya näringar. Tillsammans gör vi Kiruna till en bra kommun att leva i. “

Kiruna en stad som ska flyttas.

Kiruna stad ska flyttas på samma sätt som man har gjort under historien. Det är gruvindustrin LKAB som är skälet till det då man behöver utöka sin verksamhet. Det här följs med stort intresse i hela världen. Stadsbyggnadstävlingen är avgjord med vinnarna White Arkitekter AB och Ghilardi + Hellsten Arkitekter. Det finns en utvecklingsplan för den framtida stadskärnan som förväntas bli klar till hösten. Den nya stadskärnan ska ligga ca 3 kilometer öster om den  nuvarande stadskärna. Det centrala Kiruna ska bindas samman med Tuolluvaara och Lombolo. LKAB har avsatt 6 miljarder till omvandlingen av staden. Där finns även LKAB - världens största underjordiska järnmalmsgruva, vilken man kan besöka samt rymdforskning.

Man invigde det nya stadshuset den 22/11 2018 som det första huset i den nya staden. LKAB betalar det då de är skälet till att man behöver flytta staden. Man räknar med att det tar 20 - 25 år att flytta hela staden/centralorten. 

Rymdstationen ligger i en liten by Jukkasjärvi en bit utanför Kiruna. Astrounauten Christer Fuglesang har satt Sverige på kartan då han är den förste svensk som har gjort en färd i rymden.

Copyright Kiruna kommun. Okänd fotograf.
Copyright Kiruna kommun. Okänd fotograf.

Historia.

Byggandet av Ofotenbanan (1884 - 1902) gjorde de sedan länge kända järnmalmsfyndigheterna brytningsbara genom att man kunde forsla malmen vidare. En oreglerad kåkbebyggelse byggdes därför fram under 1890- talet runt Luosssavarae vars namn ändrades till Kiruna 1900. År 1908 beslutades om stadsbildning och 1948 fick hela Jukkasjärvi kommun stadsrättigheter. 

Historiska fakta är hämtade ifrån Nationalencyklopedin nr 11, s. 55 - 56. Utgiven på Bra Böcker 1993
Befolkningsstatistik: Statistiska Centralbyråns hemsida scb.se. Sidan besöktes den 21:a februari 2019.
Landskapsbeteckningar:  Boken “Se Sverige” av Lars Magnusson. Utgiven 2005 av Lars Magnusson och Bokförlaget Prisma 2005. 
Landskapsfågel: Hemsidan fageln.se. Sidan besöktes den 11:e augusti.
Information om kommunens vision: Kommunens hemsida kiruna.se. Sidan besöktes den 25:e juli 2018 och den 11:e augusti 2017