Lidingö - en plats där man får ro.

 Län och landskap.

Lidingö ligger i landskapet Uppland i Stockholms län. Man har återtagit benämningen stad

Man kan åka via Stockholms ordinarie SL-trafik eller via båtar samt bil. Den dagen som jag åkte dit tog jag SL-trafikens båt ifrån Nacka, vilket gjorde att fast jag bor i Stockholm, kändes det som att jag åkte på en helt fantastisk utflykt. När vi kom fram åkte jag och andra till badplatsen. Det är en mycket vacker ö med stora grönområden. 

Lidingö är känt för att här bor de som är lite mer välbärgade. Där finns även en del ambassader. Man brukar skoja med Lidingöborna för de har markanta i på ett sätt som inte andra har i Stockholm. 

Men den som är mest känd är den svenske diplomaten Raul Wallenberg som räddade livet på 1000 tals judar. Han föddes på Lidingö. Ni ser hans staty nedan. 

Lugnet och den vackra miljön och alla fantastiska hus inbjuder till kreativitet och kreativiteten var minst sagt närvarande på konstskolan på  Nickelviksskolan. De hade en helt fantastisk utställning som visade några av de alster som eleverna hade skapat under året. Vi var många som njöt förundrades över att man redan i så unga år hade hunnit utveckla en sådan konst och vi ser med spänning fram emot kommande konstutställningar med de begåvade ungdomarna. Nedan ser ni bilder ifrån den. 

Landskapsblomma: Kungsängslilja
Landskapsdjur: Havsörn
Landskapssvamp: Karljohanssvamp
Landskapsfisk: Asp
Lanskapssten: Hälleflinta
Landskapsfågel: Havsörn
Högsta punkt: 111 m ö h

Befolkningsstatistik

Kommunen hade enligt Statistiska Centralbyrån 47.818 invånare den 31:a december 2018.  

Kommunens vision.

Vision för Lidingö - Hälsans ö. 
På Lidingö ges människor förutsättningar för en god hälsa. Lidingö erbjuder en kreativ miljö för människor och företag. Lidingö är en del av Stockholmsregionen och klarar balansen mellan utveckling och miljö. Lidingö har Sveriges bästa skolor. På Lidingö känner man trygghet i livets alla skeden. 

Historia.

Ön ägdes fram till 1774 av familjen Banérs. 1803 byggdes den första Lidingöbron. Det var 800 m lång. Vid seklets mitt började stockholmare bygga sommarnöjen på ön och några årtionden senare började man flytta dit som ett permanent boende. Lidingö blev köping 1910 och 1926 fick man stadsrättigheter. 

Historiska fakta är hämtade ifrån Nationalencyklopedin nr 12, s.277 - 278. Den är utgiven på Bra Böcker 1993.
Befolkningsstatistik: Statistiska Centralbyråns hemsida scb.se Sidan besöktes den 10:e mars 2018 och den 25:e juli 2018. 
Landskapsbeteckningar:  Boken “Se Sverige” av Lars Magnusson. Utgiven 2005 av Lars Magnusson och Bokförlaget Prisma 2005. 
Landskapsfågel: Hemsidan fageln.se. Sidan besöktes den 9:e augusti.
Information om kommunens vision: Kommunens hemsida lidingo.se. Sidan besöktes den 9:e augusti 2017

 


GPS
WGS84: N 59° 21.7715', E 18° 8.8'
Decimal: 59.3629, 18.1467