Norrköping - Arbetare och universitetsstad. Bråviken och skärgården.

Befolkningsstatistik.

Kommunen hade enligt Statistiska Centralbyrån 141.676 invånare den 31:a december 2018.

Kommunens vision.

Vision 2035. 
Norrköping är platsen där skaparkraft i en avspänd välkomnande atmosfär är en del av själen. En vacker och färgstark kommun som växer. 

Län och landsting.

Norrköping tillhör Östergötlands län  och landskapet Östergötland. 

Landskapsblomma: Blåklint.
Landskapsdjur: Knölsvan
Landskapssvamp: Kantkremla
Landskapsfisk: Gädda
Landskapssten: Kolmårdsmarmor
Landskapsfågel: Knölsvan
Högsta punkt: 328 m ö h (Österbymo)

 

Första gången som jag kom till Norrköping var jag ett litet barn. Jag älskade att åka spårvagn i backarna. 
När man går i den vackra Arbetarstaden blir man nyfiken på hur det var förr. Numera är man kända för sitt ett dynamisk näringsliv och att man har universitet vilket i hög grad präglar centralorten. 

Historia.

Norrköping är känd för att vara en av Sveriges viktigaste industristäder och har sitt ursprung i en by som sannolikt blev stad under förra hälften av 1300 - talet. Det medeltida Norrköping var en liten stad baserad på fiske, kvarndrift och jordbruk.
Från 1500 - talet växte staden p gr a Sveriges expansion som militär stormakt och kopplingen till det östgötska bergbruket. Norrköping blev produktionsort för vapentillverkning. Expansionen kulminerade under den s.k. de Geer-tiden på 1620 - 30 talen, då järnbruk och vapentillverkningen levde högt på Sveriges inträde i det trettioåriga kriget. Efter kriget avstannade utvecklingen. 
Under 1800-talet fick industrin, framförallt textilindustrin sitt genombrott. Under vissa perioder ansvarade Norrköping för 80 % av landets textilproduktion. Även pappersindustrin fick en framträdande plats.


Historiska fakta är hämtade ifrån Nationalencyklopedin nr 14, s. 277 - 279. Utgiven på Bra Böcker 1994.
Befolkningsstatistik: Statistiska Centralbyråns hemsida scb.se. Sidan besöktes den 21:a februari 2019.
Landskapsbeteckningar:  Boken “Se Sverige” av Lars Magnusson. Utgiven 2005 av Lars Magnusson och Bokförlaget Prisma 2005. 
Landskapsfågel: Hemsidan fageln.se. Sidan besöktes den 9:e augusti. 
Information om kommunens vision: Kommunens hemsida noorkoping.se. Sidan besöktes den 22:a augusti 2017

Jag cyklade ifrån Bredaryd som tillhör Värnamo kommun i Småland till Stockholm på en treväxlad cykel och kommer ihåg hur vackert det var att ta sig tid och verkligen ta in de vackra böljande fälten, Vättern, de olika platserna och sedan komma till Norrköping. Jag stannade till där och tog några kort och njöt av den vackra centralorten. Att sedan fortsätta och cykla emot Kolmorden när man har passerat Norrköping utmed Bråviken rekommenderas.


GPS
WGS84: N 58° 35.2647', E 16° 11.5453'
Decimal: 58.5877, 16.1924