Norrtälje och skärgården.

Norrtälje ligger vid Östersjön i Roslagen och inbjuder till att koppla av och njuta i de charmiga kvarteren. Därifrån kan åka till Åland och Finland vilket man gör ifrån Kappelskär och man kan även åka till  Norrtälje via SL-trafiken ifrån Stockholm.

Norrtälje centralort är mycket vacker. Den har allt som man önskar att en typisk sommarcentralort ska ha. Närheten till havet, småbutiker och kaféer som bara ligger där och väntar på att upptäckas. Dessutom ser man folk som spatserar i lugn och ro och ger intryck av att helt enkelt njuta av livet. 
 

Befolkningsstatistik.

Kommunen hade enligt Statistiska Centralbyrån 61.769 invånare den 31:a december 2018.

Län och landsting.

Norrtälje ligger i Stockholms län och tillhör landskapet Uppland. 

Landskapsblomma: Kungsängslilja
Landskapsdjur: Havsörn
Landskapssvamp: Karljohanssvamp
Landskapsfisk: Asp
Landskapssten: Hälleflinta
Landskapsfågel: Havsörn
Högsta punkt: 111 m ö h
.

Kommunens vision.

“Frihet - Ditt sätt att leva. 
I Norrtälje har du gott om svängrum att förverkliga dina drömmar, i såväl arbete som fritid.  Här möter lugnet i naturen pulsen från Stockholm en spontanresa bort. Lev ut din frihet på stora ytor eller i en liten vrå. 

Förtroende - Trygghet på dina villkor. 
I Norrtälje är alla välkomna. Tillsammans utgör vi en stadig grund att stå på, där du har chansen att forma ditt eget liv, oavsett vem du är. Här finns mycket plats för många möjligheter. 

Framtid - Hållbar tillväxt i attraktiv miljö.  
Norrtälje är en kommun med gamla traditioner och nya idéer. Vi tar tillvara de historiska rötterna med blicken vänd framåt. Vi är driftiga och utvecklar vår framtid genom en hållbar utveckling av stad och landsbygd. “

Historia.

Norrtälje fick stadsprivilegier av Gustav II Adolf 1622 men redan tidigare hade hamnen i Norrtälje varit utgångspunkt för överfart till Finland och bytesplats för skärgårdsbor och bönder. År 1621 anlades ett vapenfaktori med tyska hantverkare. Dessutom var fisket en betydande källa till inkomster. I augusti 1719 brändes staden av ryssarna. 

Under 1800-talets första början var vapenfaktoriet Norrtäljes största arbetsplats. Efter dess nedläggning i början av 1840 - talet stagnerade staden under en tid men växte därefter återigen och blev en modern industristad. 

Historiska fakta är hämtade ifrån Nationalencyklopedin nr 14, s. 284. Utgiven på Bra Böcker 1994.
Befolkningsstatistik: Statistiska Centralbyråns hemsida scb.se. Sidan besöktes den 21:a februari 2019.
Landskapsbeteckningar:  Boken “Se Sverige” av Lars Magnusson. Utgiven 2005 av Lars Magnusson och Bokförlaget Prisma 2005. 
Landskapsfågel: Hemsidan fageln.se. Sidan besöktes den 9:e augusti. 
Information om kommunens vision: Kommunens hemsida norrtalje.se. Sidan besöktes den 22:a augusti 2017