Nynäshamn - Segla i vatten av världsklass.

Län och landsting.

Nynäshamn tillhör Södermanlands län i landskapet Södermanland. 

Landskapsblomma: Vit näckros
Landskapsdjur: Fiskgjuse
Landskapsfisk: Braxen
Landskapssten: Granatådergnejs
Landskapsfågel: Fiskgjuse
Högsta punkt: 124 m ö h

Med 900 soltimmar per år det den soligaste platsen i Stockholms län. 

Nynäshamn är också en viktig hamnstad och ett eldorado både för rutinerade havskappseglare som letar efter utmaningar utanför de yttersta skären och den som söker säkrare områden på skyddade fjärdar

Man hade OS-seglingarna 1912 vid Nynäshamn. 

Längst ut på ön Torö hittar man en av Sveriges bästa vågsurfingsstränder.

På ön Öja finns Sveriges äldsta fyr Landsort. Platsen var omnämnd som Landsort redan på 1200 - talet. Det är Stockholms skärgårds sydligaste utpost vilket gör att man brukar rapportera ifrån den i samband med väderleksrapporter. 

Från Nynäshamn går det bl.a. färjetrafik till Gotland, Gotska Sandön och Gdansk. Man kan åka till Nynäshamn med pendeltåg ifrån Stockholm. 

Varje år röker Nynäs Rökeri 14000 kilo rökta räkor. Räkrökningen började redan 1980. Nynäshamn var en av de första platserna som man rökte räkor på. 

Befolkningsstatistik

Kommunen hade enligt Statistiska Centralbyrån 28.290 invånare den 31:a december 2018.

Kommunens vision

Nynäshamn - där havet och livet möts. Nynäshamn är den regionala ledaren inom social innovation, kultur, sjöfart och besöksnäring. Här finns utrymme för både gemenskap och utveckling.

Historia

Nynäshamn växte fram som ett villasamhälle i samband med att hamnen och Nynäsbanan anlades 1890 - 1901. Det blev en köping 1911 då man bröt sig loss ifrån Ösmå socken. 

Man flyttade Telegrafverkets verkstad från Stockholm till Nynäshamn för ca 100 år sedan. Det och Johnson & Co oljeraffinaderier som etablerades 1928 har betytt mycket för orten. Det lade grunden till att köpingen utvecklades till en folkmängd på ca 6800 personer vilket i sin tur gjorde att Nynäshamn fick stadsrättigheter 1946. Då var 2/3 delar av befolkningen sysselsatt i raffinaderiet. 


Historiska fakta är hämtade ifrån Nationalencyklopedin  nr 14, s. 334 -335. Utgiven på Bra Böcker 1994. 
Befolkningsstatistik: Statistiska Centralbyråns hemsida scb.se. Sidan besöktes den 21:a februari 2019.  
Landskapsbeteckningar:  Boken “Se Sverige” av Lars Magnusson. Utgiven 2005 av Lars Magnusson och Bokförlaget Prisma 2005. 
Landskapsfågel: Hemsidan fageln.se. Sidan besöktes den 9:e augusti. 
Information om kommunens vision: Kommunens hemsida nykoping.se. Sidan besöktes den 22:a augusti 2017