Stockholm Sveriges  huvudstad.

Län och landsting.

Stockholm tillhör Stockholms län i landskapet Södermanland och Uppland. Skiljegränsen går vid slussen.  

Landskapet Södermanland.
Landskapsblomma: Vit näckros
Landskapsdjur: Fiskgjuse
Landskapsfisk: Braxen
Landskapssten: Granatådergnejs
Landskapsfågel: Fiskgjuse
Högsta punkt: 124 m ö h 

 

På Konserthuset arrangeras regelbundet konserter och en gång om året har vi glädjen att få ta emot Nobelpristagare ifrån hela världen.

Vi har många musiker och artister och får också ta emot celebra besök. Det finns något för alla smaker.

Stockholm är ett centrum för forskning och universitet, regering och riksdag samt myndigheter och Kungahuset.

Näringslivet är det, som sig bör varierat. Enligt Stockholms handelskammare fortsätter företagen i Stockholm att anställa personer. 

Befolkningsstatistik.

Stockholms kommun är en av de fem snabbast växande regionerna i Europa.
Kommunen hade enligt Statistiska Centralbyrån 962.154 invånare den 31:a december 2018. 

Staden bjuder på teater, ballet mm via Parkteatern under sommaren. Dessutom har man regelbundet gratiskonserter på Kungsträdgården och på andra ställen under den s.k. Kulturveckan.  
 


GPS
WGS84: N 59° 19.9548', E 18° 3.894'
Decimal: 59.3326, 18.0649

Landskapet Uppland. 
Landskapsblomma: Kungsängslilja
Landskapsdjur: Havsörn
Landskapssvamp: Karljohanssvamp
Landskapsfisk: Asp
Lanskapssten: Hälleflinta
Landskapsfågel: Havsörn
Högsta punkt: 111 m ö h

Stockholm sjuder av liv och aktiviteter. Det finns en storstadspuls långt in på natten. Man ser uteserveringar överallt.

Kommunens vision.

Visionen som Stockholms kommun har för 2040 är: 

Ett Stockholm som håller samman. 
Ett klimatsmart Stockholm. 
Ett ekonomiskt hållbart Stockholm.
Ett demokratiskt hållbart Stockholm.

Stockholms kommun räknar med att Stockholms ska vara en giftfri stad år 2030 och därmed vara ett föredöme i världen på ett bra miljöarbete.

 

Stockholm är en unik stad då det trots att det är en storstad, finns närhet till vatten och grönområden överallt. 
Staden är uppbyggd på 14 öar och är omgiven av en skärgård som består av emellan 30 - 35.000 öar. Det gör att det är en stad som man gärna bor i.

Stockholm är uppdelat i
Stadsdelsnämnder. Det är Stadsdelsnämnden i Bromma, Enskide-Årsta-Vantör, Farsta, Hägersten-Liljeholmen, Hässelby-Vällingby, Kungsholmen, Norrmalm, Rinkeby-Kista, Skarpnäck, Skärholmen, Spånga-Tensta, Södermalm, Älvsjö och Östermalm.

.

90 procent av stockholmarna bor i en lägenhet. Av dem bor 45 procent i hyresrätter och 55 procent i bostadsrätter och ca 10 procent i hus. Bostadspriserna i Stockholm är höga. Staden växer snabbt.

Historia.

Inget tyder på att Stockholm har existerat förrän i mitten av 1200 - talet. Kung Birger Jarl anses som Stockholms grundare. Från 1270 -talet börjar skriftliga källor visa att Stockholm var ett stadssamhälle. Man talar om Stockholm som huvudstad år 1390. 

Staden växte och man utgår ifrån att landhöjningen gjorde Stockholms ström som ligger vid Gamla Riksdagshuset till den enda naturliga utfarten för skepp ifrån Mälaren mot Östersjön. Se bilden. Dessutom var det en rik jordbruksbygd.

Under senmedeltiden fick staden en sådan styrka i det rikspolitiska  maktspelet mellan unionskungarna och den av Stureätten ledda nationella rörelsen att det ledde till massavrättningar. Det kallas för Stockholms blodbad 1520.

Massakern blev den startpunkt som 1523 fick Gustav Vasa att tåga in i staden och etablera sig som kung. Med honom kom det starka nationella kungadömet till Sverige. 

Först under 1600-talet blev Stockholm huvudsäte för de riskpolitiska institutionerna med riksdagen, centralförvaltningen och Svea hovrätt i spetsen. Mer om Stockholm och vår historia finner ni i litteratur men framförallt via våra fantastiska museum . 


Historiska fakta är framförallt hämtade ifrån Nationalencyklopedin nr 17 s. 266 - 272 utgiven på Bra Böcker 1995. Statistiska Centralbyråns och Stockholms stads hemsida.
Statistik ifrån SCB:S hemsida är hämtad den 21:a februari 2019.