Östersund

 Län och landskap.

Skidskytte VM i Östersund.

Idag den 6/3 - 19 inleds skidskytte VM i Östersund. Det inleds exakt kl. 20.19 med kör, inledningstal och festigheter i centrala Östersund. 

Östersund tillhör Jämtlands län och landskapet Jämtland.
Landskapsblomma: Brunkulla
Landskapsdjur: Älg
Landskapssvamp: Blodriska
Landskapsfisk: Öring
Landskapssten: Täljsten
Landskapsfågel: Hökuggla
Högsta punkt: 1 728 m ö h (Sylarna).

Residenscentralorten i Jämtlands län heter Östersund. Kommunen satsar tillsammans med Åre på att bli norra Europas ledande vintersportregion. Dessutom anordnar man en stadsfestival varje sommar. 

Ett populärt nöje är att besöka Vinterparken, Där kan man sitta och njuta över den storslagna utsikten som ni ser ovan eller åka skridskor på en 2 mil plogad skridskobana på Storsjön, eller längdskidor. Man kan även åka släde efter en draghund och både bada där på vintern och sommaren. En sägen som levt i generation efter generation är att i Storsjön finns ett odjur som har visat sig.  

 

 Befolkningsstatistik.

Kommunen hade enligt Statistiska Centralbyrån 63.227 invånare den 31:a februari 2018. 
 

 Historia.

Östersund fick stadsprivilegier 1786 då staten ville få kontroll över den lönsamma gränshandeln med Norge som befolkningen bedrev. Då hade man endast 200 invånare och var rikets minsta stad. Det var först efter skogsindustrins framfart som staden började växa. Östersund blev residensstad 1810 och har främst varit handels- och service centrum för den omgivande rika jordbruksbygden. 
Historiska fakta är framförallt hämtade ifrån Nationalencyklopedin och källor på internet. 
Statistik är hämtad ifrån SCB:S hemsida den 21:a februari 2019.