Välkommen att upptäcka Vällingby i Stockholm.

VÄLLINGBY EN FÖRORT SOM ÄR KÄND FÖR SIN ARKITEKTUR OCH KANANBADET.  
Att komma till Vällingby centrum är värt resan ifrån centrala Stockholm. Från att ha varit ett ganska okänt köpcentrum är det idag välbesökt. Här finns allt för oss som gillar att shoppa. Man känner inte den stress som man känner i centrala Stockholm men har ändå ett bra utbud av butiker och restauranger mm. Inte nog med det nu under vintern - vår/vintern har man även en skridskobana mitt i centrum och på sommaren en minigolfbana. Kananbadet som är en ansedd badplats i Stockholm kan man också gå till. 

Län och landskap.

Vällingby tillhör Stockholms län i landskapet Uppland. Det är en stadsdel i Stockholms kommun. 
Landskapsblomma: Kungsängslilja
Landskapsdjur: Havsörn
Landskapsfisk: Asp
Landskapssvamp: Karljohanssvamp
Landskapssten: Hälleflinta
Landskapsfågel: Havsörn
Högsta punkt: 111 m ö h

Kommunens vision.

De tillhör Stockholms kommun.

Historia.

Vällingby anlades i mitten av 1950-talet. Man byggde enligt principen arbete-bostad-centrum. Utanför affärscentrum finns en bebyggelse som består av hyreshus/bostadsrätter och villor med trädgårdar samt större arbetsplatser. Genom att anlägga en mer mångsidig miljö än i många andra förorter som var s.k. sovstäder önskade man minska det totala resandet i Stockholm. Principen bakom byggandet var enligt engelsk modell av Sven Markelius och vann internationell uppmärksamhet. Stadsplanen för centrum utformades av arkitektkontoret Backström & Reinius, som också ritade medborgarhuset Trappan och biografen Fontänen. 
Ortsnamnet /1347 Wellingby) innehåller en inbyggarförteckning “wellingar” det vill säga “de som bor på vallen, vid “Valla”  e.d. samt by gård.

Den historiska informationen är hämtad ifrån Nationalentcyklopedin nr 20 s.107 utgiven på Bra Böcker 1996. 


GPS
WGS84: N 59° 22.0249', E 17° 52.1486'
Decimal: 59.3671, 17.8691