Ystad

 Befolkningsstatistik.

Kommunen hade enligt Statistiska Centralbyrån 30.226 invånare den 31:a december 2018.
 

 Län och landskap.

Ystad tillhör Skåne län och landskapet Skåne.

Landskapsblomma: Prästkrage
Landskapsdjur: Kronhjort
Landskapssvamp:Ängchampinjon
Landskapsfisk: Ål
Landskapssten: Flinta
Landskapsfågel: Glada
Högsta punkt: 212 m ö h (Söderåsen)


Ystad är en av Sveriges bäst bevarade Medeltidsstäder. Den ligger i Skåne utmed havet. Badstranden är 4 mil lång. Det finns ett mångskiftande näringsliv och man trivs i en så vacker kommun. Vägen till Ystad är mycket vacker med stora  jordbruksfält. Ystad är omskriven i litteraturen och att man även har gjort filmer där.
 

 Historia

Historiskt antar man att det skånska sillfisket i kombination med Hansans Östersjöhandel är grunden till stadens uppkomst. En av stadens äldsta byggnader är en av Skånes äldsta byggnader St. Maria kyrka. Gråbrödraklostret som var ett franciskankloster grundades 1267. 

De viktigaste näringsgrenarna var oxhandelns expansion samt spannmål. Ystad utsattes för flera ockupationer och krigshärjningar i samband med striden med Danmark. 

Svaneholm som ligger 20 km ifrån Ystad är sevärt. Slottet uppfördes under åren 1530 av det danska riksrådet Mourids Jepsen Sparre. 

Skåne har ett flertal slott och herrgårdar, vilket beror på att den östdanska adeln kombinerade försvarsbehov och praktlystnad på 1500 - 1600 talen. Under 1700 - och 1800 talen, kunde behovet av vallgravar och murar få stryka på foten till förmån för att ännu mer prakt . Då byggdes ofta slotten ut till imponerande och lyxiga bostäder. Många slott är privatägda men inte Svaneholm. 


Historiska fakta är framförallt hämtade ifrån Nationalencyklopedin och källor på internet. Statistik är hämtad ifrån SCB:S hemsida den 21:a februari 2019. 


GPS
WGS84: N 55° 25.7703', E 13° 49.2018'
Decimal: 55.4295, 13.82