MANIFESTATION FÖR KLIMATET PÅ INITIATIV AV KLIMATAKTIVISTEN OCH DEN FÖR NOBELS FREDSPRIS NOMINERADE GRETA THUNBERG.

VAD SKA VI GÖRA? RÄDDA KLIMATET, NÄR DÅ?  NU, NU, NU !

Den 15:e mars 2019 var det en skolstrejk och en demonstration för klimatet som initierades av Greta Thunberg i Stockholms centrum. Enligt Greta Thunberg som intervjuades av SVT på morgonen, hade skolungdomar i 2052 städer i 125 länder anammat uppropet som hade gått ut via hennes Instagram konto.
 

När jag åkte in till demonstrationen, hörde jag hur en del elever diskuterade det faktum att man hade lämnat skolan och vilka som förväntades komma till tåget. Någon missade t o m ett prov. Därför blev jag tagen när jag såg massorna som hade samlats. Jag mötte elever som såg mycket allvarliga ut. Det var tydligt att de tog ställning för en sak som de trodde på. Eleverna som åkte in visste ju inte vad som väntar dem när de återvänder till skolan såvida de inte hade fått godkänt att göra så av sina skolor. När vi gick i tåget ropade man: Vad ska vi göra? Rädda klimatet, När då?, Nu.Nu.Nu.
 

Fredagen den 22:a mars 2019

Jag passade på att besöka Greta. Det var betydligt lungnare än förra fredagen och troligen mer som det brukar vara när hon demonstrerar. Många trängde sig fram och ville få ett foto med henne så även jag.  Någon försökte hjälpa Greta så att det inte blev för mycket för henne med all uppmärksamhet. Själv blev jag påmind om filmen "Howards End" där huvudpersonen också fick uppleva hur människor plötsligt började följa honom och se upp till honom, medan han mer eller mindre stod och såg på men gjorde sin grej. 

Samtidigt tänker jag som även arbetar som lärare att det är viktigt att barn går i skolan men man gör det ju för att finna sin livsuppgift och lära sig att hantera den. Greta har uppenbarligen hittat sin. 

Jag tror att engagemanget som man upplevde när man gick i marschen kommer att ge många elever inspiration att studera miljöfrågor och alla de frågor som relaterar till det framöver.  
Av dem som gick i marscherna är det säkert många blivande ingenjörer som fick sina första känslor för att vilja uppfinna nya uppfinningar, forskare som vill undersöka haven och sjöarna mm, företagare som vill starta företag, språkbegåvade människor som vill vara med och arbeta för det mm.