Veckokrönika 2019-05-26.

Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår. 
Storbritanniens premiärminister Theresa May avgick fredagen den 24/5 efter en lång rad av misslyckade omröstningar om Brexit. I sitt tal framhöll hon att hon var stolt över att ha fått tjäna det land som hon älskar och att hon gjort allt i sin makt för att få parlamentsledamöterna att ställa sig bakom hennes förslag till Brexit men misslyckats. Nu väntar ett val till en ny premiärminister och det sägs finnas ett antal kandidater till posten bl.a. den tidigare utrikesministern Boris Johnson, den förre brexitministern Dominic Raab samt miljöminister Michael Gove och utrikesminister Jeremy Hunt. 

Greta Thunberg. 
Skolstrejkerna som initierades genom att Greta Thunberg talade i Tyskland och som fick tyska elever att fortsätta att strejka på fredagar sägs ha påverkat valvindarna i Tyskland så att man nu i samband med valet till EU-parlamentet tros ge partier som kämpar för en bättre miljö sina röster. 

Under veckan som gick talade Greta till tiotusentals ungdomar och vuxna som samlades på ett torg i Köpenhamn. 
Källa SVT

Mariestad blir först i världen med en off-grid sollcellsdriven vätgastankstation. 
Världens första tankstation för vätgas är byggd i Mariestad. Där kan vem som helst tanka. Man hämtar energi ifrån solpanelen. 
Källa: Vatgas.se

Ramposa - Ny president i Sydafrika.
ANC-LEDAREN Ramaphosa svors in som president i Sydarfrika den 25/5. Valdeltagandet var emellertid rekordlågt i förhållande till tidigare valsegrar. 
Källa SVT

Peru har drabbats av ett jordskalv. 
Källa SVT

Kvinnlig rösträtt 100 år. 
Socialdemokraterna och liberalerna lyfte under veckan fram att det nu är 100 år sedan vi fick kvinnlig rösträtt. Socialdemokraterna uppmärksammade det genom att presentera en ny jämställdhetskampanj där man bland annat attackerar KD p gr a den rådande debatten som har uppkommit då Lars Adaktusson har röstat emot aborträtten i samband med EU-parlamentsomrösningar. (Han har enligt egen utsago gjort det då han anser att de sociala frågorna inte tillhör EU utan ska beslutas på nationell nivå.) Liberalernas kvinnor hade en mindre demonstration i Stockholm där man visade på betydelsen av rösträtten. De och socialdemokraterna anses vara de som stod bakom att kvinnor fick rösträtt. 

Val till Europaparlamentet. 
Idag är det val till Europaparlamentet.
Resultatet blev enligt följande: 

Vänstern 6,7 %   1 mandat.
Jonas Sjöstedt sa i samband med sitt tal att jag ska inte säga annat än att vi inte är nöjda med resultatet i förhållande till valarbetet när han talade till valarbetarna. Ni har bedrivit ett fantastiskt valarbete. När han därefter intervjuades av SVT:s reporter hävdade han att "Vi är nöjda med att vi ökar men vi hade velat få det 2:a mandatet också." Till svar på frågan om vad som hände då de inte ökade mer fick reportern svaret. Det ena är att när det är ett klimatval då drar det lätt åt de Gröna. Om man tittar på den stora Europa gruppen så minskar Vänstern också. Jonas Sjöstedt menade att när de Gröna ökar då minskar Vänstern också och att detta är en trend överlag. 

Socialdemokraterna  23,6 %. 5 mandat.
Stevan Löfven sa när han talade till valarbetarna att vi har tagit striden för löntagares rättigheter, för klimatet, för kvinnors rättigheter. Det är strider som vi alltid kommer att ta och som vi kommer att vinna. Han sa vidare att det ser ut som att vi kan skapa ett konstruktivt samarbete i Europa samtidigt som vi håller högerextrema krafter borta. Vi avgör vårt eget öde. Vi avgör Europas framtid. Vår uppgift är att skapa ett samhälle, ett starkt samhälle där människor med högerextrama åsikter och individer med religiös extremism inte gör sig besvär. I en tid av positioneringar är det upp till oss att ta ansvar för helhet och långsiktighet. Helené Fritzon uttryckte i samband med en intervju att hon var glad över att de är det största partiet. 
 
Miljöpartiet 11,4 %  2 mandat.
Glädjen var stor på MP:s valvaka. Isabella Lövin sa att de har nästan tredubblats sedan valet i höstas. De går väldigt starkt bland de unga. Valet visar enligt henne att väljarna har förtroende för dem. Den gröna gruppen i Europa växer starkt. Alice Bah Kunke sa att hon både kände stor glädje men att det även är en stor utmaning. SVT:s reporter sa att "Ni minskade emot förra året." och fick till svar att "Det stora för oss är att den Gröna gruppen ökar kraftigt. Det gör att socialdemokraterna och andra kommer att behöva förhålla sig till oss. Det gör att vi kan minska utsläppen." Per Bolund som också närvarade vid intervjun hävdade att "Vi kommer att göra en stor skillnad." 

Centern 10,8 %, 2 mandat. 
Annie Lööf sa när hon talade till väljarna att "När vi vill förändra då får vi det. Vi presenterade fem tunga miljöförslag. Då fick vi resultat." Senare i samband med en intervju med SVT:s reporter sa Annie Lööf att "Vi gör vårt bästa EU-val någonsin. Jag är stolt över att väljarna har sett vårt arbete för miljö och klimat som jag tror har spelat en stor roll att mobilisera väljarna. Vi är den partigrupp som ökar mest. Mycket p gr a att Macrons parti har valt att ansluta sig till oss. Vi ökar mer än högerextrema krafter." 
Fredrik Federy å sin sida sa att "Vi har tagit kampen emot kampen emot högerextremismen. Vi har tagit upp jordbrukspolitiken. Vi talar om mat. Vi är beredda att använda de verktyg vi har. "

Liberalerna 4,1, % 1 mandat
Jan Björklund sa när han talade till valarbetarna att " Vi är naturligtvis besvikna. När partier backar är det vanligt att man säger att vi nådde inte ut med vårt budskap. Men vi nådde ut med budskapet. Vi har tagit matchen. Vi har stått upp för det europeiska samarbetet. Liberala partier finns för att driva liberala idéer både när det är medvind och motvind." I samband med en intervju sa han att det blåser Europakritiska vindar. Vi arbetar för att samarbeta för ett mer Europa. Det vi har diskuterat med människor handlar om hur mycket vi ska samarbeta i Europa. Vi driver det vi tror på. Det finns enligt Jan Björklund en EU-skeptisk inställning i Sverige till skillnad ifrån t ex Frankrike. 

Moderaterna 16, 8 % 4 mandat. 
Ulf Kristersson sa när han talade till valarbetarna "Vi är ett bra lag. Vi vet att vi kan jobba tillsammans och prestera ett resultat." De var mycket glada över att de fortfarande är det andra största partiet. De framhöll att de har hållt sig till sakfrågorna och därmed vunnit 
Ulf Kristersson sa i samband med en intervju. "Det här är jätteroligt. Det är en känsla av revansch sedan förra gången. Vi har jättebra kandidater. De har stått för en saklig linje. När man blir starkare får man större inflytande.  
                   
Kristdemokraterna 8,7 % 2 mandat.
Ebba Busch Thor - Vi hade ett starkt mottryck men vi visade att vi klarade av den turbulensen också. När det kändes som om alla var emot oss. När man kom med direkta lögner. Då var det en annan kraft som bar oss. Det var väljarna. Ebba sa "Jag är väldigt glad och stolt" i samband med en intervju.  Det har varit en väldigt tuff valrörelse. Vi hade ett tydligt mål och det var att säkra två mandat. Vi har inte haft ett bättre val sedan 1999. 

Sverigedemokraterna 15. 5 %  
Jimmy Åkesson var mycket glad över att SD inte längre är ett uppstickarparti utan finns i varenda kommun. Carina som är ordförande för SD kvinnor sa att "Det är helt fantastiskt och jag är supernöjd." Richard Jomshof sa "Jag är mycket glad och ser med tillförsikt framåt." Jimmy Åkesson, uttryckte att han har varit väldigt orolig att deras väljare inte skulle gå och rösta. Han tyckte att det har varit en kort valrörelse med pajkastning och hade önskat mer poltitiskt innehåll. 

Feministiskt Parti  0,8 %. 
De åker ut ur Europaparlamentet.
Soraya Post sa i samband med en intervju att väljarna har sagt sitt. När SVT:s reporter sa "Vi ser att många av era väljare har valt att gå till Miljöpartiet och till Vänstern." gav Gudrun Shyman till svar att det beror på att det är tryggt och tillade att vi har mycket att göra framöver. 

Övriga 1,7 %

Europaparlamentet som helhet. De grupper som partierna tillhör har fått följande mandat.
V 39 
S 152
MP 67
C +L 108 
M + KD 178
SD 61

Källa SVT