Veckokrönikan 2019-04-22

Stora bränder härgar på flera platser. 
Stora bränder brinner på olika platser i landet, bland annat i Gislaved och Värnamo. Polisen misstänker att vissa bränder är anlagda. 
Källa SVT

Presidentval i Ukraina. 
Zelenskij vann valet i Ukraina. 
Källa SVT

Bombdåd på Sri - Lanka.
Bombdåd på Sri - Lanka. 290 är hittills rapporterade som döda, 500 skadade. 
Nu så här på söndagkvällen då jag tidigare har fått lyssna till påskens budskap om Jesu död och uppståndelse som symboliserar Guds kärlek till mänskligheten är det samtidigt med en djup smärta och sorg som jag ser vad som har hänt på Sri Lanka. Det är en samordnad attack med bombdåd i huvudstaden Colombo men även på fler platser. Målet var kyrkor och större hotell. Det var självmordsbombare som gick in under Gudstjänster. 290 personer har enligt officiella siffror dött och 500 personer är skadade. Ingen har i nuläget tagit på sig bombdåden. 24 personer har gripits. De som har pekats ut är en liten islamistisk grupp som troligen har fått hjälp ifrån annat håll. Attacken var offentliggjord innan det skedde. Det finns ca 7 procent kristna i Sri Lanka. Majoriteten är buddhister och ca 10 procent är muslimer enligt terrorforskaren Hans Brun, TV4.
Källa SVT och TV4

Katedralen Notre Dame i Paris i lågor. 
I måndags stod den historiska katedralen i Paris, Notre Dame i lågor.  Några timmar innan lågorna slog ut från spiran, monterades in en kamera i byggnaden. Den placerade i det norra tornet p gr a den pågående renoveringen. President Macron var märkbart tagen i samband med att han rapporterade om branden. Omkring 50 utredare, utreder nu varför branden inträffade och varför rörelsedektektorerna inte gick igång och det besynnerliga i att branden startade då det inte pågick någon svetsning. Utredarna försöker utreda varför ingen brand upptäcktes när det första larmet gick utan först när det andra larmet klockan 18.43 gick. Det var när man upptäckte att det brann på katedralens tak. Det fanns även en brandman på plats 24 timmar om dygnet. Utredare på plats misstänker att det handlar om en kortslutning. Den över 800 år gamla byggnaden brann hela måndagskvällen och natten emot tisdagen. Flera av Frankrikes rikaste familjer donerar miljader till restaureringsarbetet. En del av katedralen undkom lågorna, bland annat de tre stora rosettfönstren. Notre-Damekatedralens ytterväggar, samt de två kända klocktornen, ska också ha klarat sig, enligt franska medier. 
Källor Expressen och Aftonbladet. 

Påsken i Sverige. 
Igår firade jag och vänner påskafton tillsammans och njöt av det varma vårvädret. I andra delar av världen som i Spanien som annars brukar ha ett stabilt varmt väder vid den här tiden på året var det hällregn och översvämningar.

Vid pennan, 

Elisabeth Claesson