Veckokrönikan 2019-05-04

Idag har Miljöpartiet fått ett nytt språkrör, Per Bolund. Han ersätter Gustav Fridolin som nu återgår till att arbeta som lärare. Per Bolund vann med siffrorna 171 mot 87 över utmanaren Magnus P. Wåhlin från Växjö. 
Källa SVT

Thailand som är en konstitutionell monarki där kungen måste vara buddist, har idag fått en ny kung, Mata Vajiralongkorn. Han är känd under regentnamnet Rama X. Kröningen har inte kunnat ske förrän sorgeperioden var över efter hans  far, Bhumibol som dog 2016. Kröningen är en två dagars lång ceremoni. Hans krona vägde 7 kg. Den nya kungen är gift med sin livvakt. Det är det fjärde äktenskapet. Han går under namnet playboykung.
Källa TV4, DN, GP och CNN.

Japans kejsare med det ursprungliga namnet Tsugu Akihito, har p gr a sin höga ålder (85 år) och sviktande hälsa, beslutat att han skulle abdikera den 30 april 2019 till förmån för sin son, Naruhito som är 59 år. Han är den förste kejsaren som gör det på 200 år.
Han var den 125:e medlemmen i världens äldsta regerande dynasti, den går tillbaka till 600 år f. Kr och det femte barnet till kejsar Hirohito. I samband med högtiden bytte Japan tideräkning. Den nya tideräkningen som kallas för Reiwa, vilket betyder vacker harmoni, inleddes den 1:a maj 2019 enligt vår tideräkning. Kejsaren är statsöverhuvud i Japan men har ingen makt i praktiken. 
Källor Expressen, Al Jazeera, DN och SVT och Wikepedia. 

Wikileaksgrundaren Julian Assange greps av polis vid Ecuadors ambassad den 11 april efter att landet dragit tillbaka asylen för honom. Han dömdes nu i veckan av en brittisk domstol till 50 veckors fängelse för att ha brutit mot villkoren för borgen 2012 då han trotsade utlämningsvillkoren till Sverige. Han sa enligt Svenska Dagbladet i rätten ”Jag ber om ursäkt om jag har betett mig respektlöst”. Han dömdes till att sitta i Belmarsh-fängelset, ett högsäkerhetsfängelse. Detta kritiseras bland annat av FN-experter som anser att det är ett oproportionerligt straff. Man anser att behandlingen av honom verkar strida mot principerna om nödvändighet och proportionalitet och hänvisar till bestämmelserna om mänskliga rättigheter”.
Källa Aftonbladet, SVD, Expressen.

Under veckan som gått har de svenska riksdagspartierna börjat samla sig kring valet av ledamöter till Europaparlamentet. Det som förmodligen gjorde oss mest förvånade var att Liberalernas partiledare Jan Björklund kommer att åka ut på en turné tillsammans med partiledaren för SD Jimmy Åkesson för att visa på konsekvenserna av EU-valet. 
Källa SVT.

Vid pennan,

Elisabeth Claesson