Veckokrönikan 2019-10-27


FN:s klimatpanel IPCC  publicerade på onsdagen den 25:e september en rapport som i sig grundas på tusentals vetenskapliga artiklar. Enligt SVT:s rapportering visar den att istäckta områden försvinner allt snabbare. Det faktum att glaciärer försvinner kommer att skapa brist på bra vattenkvalitet. När glaciärerna försvinner, försvinner också vattenförsörjningen och man får ett stort vattenproblem. Först kommer vi att få för mycket vatten och sedan blir det en brist. Till slut kollapsar ekosystem på platser som Himalya, säger Tom Arnbom, Arktisexpert på Världsnaturfonden. Han tar upp Skandinavien som ett exempel och framhåller att här blir det vanligare med jordskred och laviner. Han fastslår emellertid att ännu är det inte för sent att göra något. Vi måste se till att begränsa utsläppen av växthusgaser.

Greta Thunberg talade på FN:s klimatmöte som varade emellan den 20:e - den 27:e september. Hon höll ett glödande tal och sa bland annat  "Vi kommer att bevaka er. Detta är helt fel. Jag skulle inte vara här. Jag skulle vara i skolan på andra sidan Oceanen. Ändå kommer ni som vuxna till oss unga för hopp. Hur kan ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord, ändå är jag en av de lyckliga. Människor lider, människor dör,  hela ekosystem håller på att kollapsa och allt ni kan tala om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni?  Under mer än 30 år har vetenskapen varit kristallklara. Hur vågar ni fortsätta att se bort och komma hit och säga att ni gör tillräckligt när politiken och lösningarna som behövs fortfarande inte är synliggjorda. Ni säger att ni hör oss och att ni förstår hur bråttom det är. Men oavsett hur ledsen och arg jag är vill jag inte tro det. För om ni verkligen förstod situationen och fortfarande höll på att misslyckas med att agera då vore ni onda och det vägrar jag tro."
Hela talet finns att se på You Tube. 

Hennes tal möttes av hån av USA:s president Trump.

Organisationen Fridays for Future som har grundats av Greta Thunberg, har sedan den 20:e september till den 27:e september samlat 7 000 000 personer som har marscherat på 4000 platser för ett hållbart klimat i 170 länder. I Stockholm där jag marscherade var vi 60 000 personer. Vi ropade Jorden har fått mer än den tål. Bort med olja och bort med kol och många andra slogans. Glädjen över att man gör en skillnad genom att gå i tåget var märkbar. Även om vi är frustrerade över att politker har väntat i så många år innan man har gått till handling och i vissa länder inte gör något alls, så ser vi ändå hur marscherna påverkar och man får upp frågan på bordet. Men som Greta Thunberg och forskare framhåller är det inte tillräckligt. 

Första svenska upp i rymden. 
En annan större händelse med Sverige ögon är att vi för första gången i Sveriges historia har fått se hur en svensk austrounat Jessica Meir har skjutits upp i rymden  till rymdstationen ISS som den första kvinnan i Sveriges historia. Hon är född i USA men har via hennes mor svenskt medborgarskap. Hon har också rötter i Israel via sin far. Enligt tidningen Ny teknik behöver reparationsarbete utföras på stationens utsida. Därför kommer besättningen att skickas ut på rymdpromenader. "– Rymdpromenader är någonting jag har drömt om under hela mitt liv och det finns goda chanser att jag kommer få göra det", sade Meir vid en presskonferens i början av september."

President Trump inför Riksrätt. 
Det har blåssat upp en diskussion i USA om president Trump där man ställer krav på att han ska ställas inför Riksrätt. Kravet har kommit från allt fler demokrater efter ett telefonsamtal där presidenten uppges ha krävt en korruptionsutredning av sin politiske motståndare Joe Bidens son i utbyte mot militärt stöd till Ukraina. Detta enligt DI:s rapportering. 

Vid pennan,

Elisabeth Claesson